Aminos kokosowy - zdrowszy od sosu sojowego?

Aminos kokosowy - zdrowszy od sosu sojowego?

Aminos kokosowy to sos powstały poprzez połączenie fermentowanego nektaru z kwiatów kokosa oraz naturalnej soli morskiej.

Uznaje się go za świetny zamiennik tradycyjnego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety produkty sojowe, gluten oraz nadmiar sodu. W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, dzięki czemu jest idealny w daniach kuchni azjatyckich. Staje się coraz bardziej popularne wśród osób ,które dbają o zdrową dietę.Czy jednak rzeczywiście jest on zdrowszą alternatywą dla sosu sojowego i tamari?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy jest doskonałą przyprawą do mięs, potraw azjatyckich oraz sałatek. Znakomicie sprawdzi się również jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o udowodnionym pozytywnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy, gospodarkę cukrową (pomagają zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę) oraz układ odpornościowy. Sos ten zawiera aż 16 niezbędnych aminokwasów egzogennych.Substancje zawarte w nektarze kokosowym wykazują korzystny wpływ na gospodarkę tłuszczową, podwyższając poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również w regulacji ciśnienia krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym sprzymierzeńcem odchudzania. Pomagają hamować uczucie głodu dzięki podnoszeniu poziomu tak zwanego "hormonu szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na układ pokarmowy i łagodząco w stanach zapalnych, co ma istotne znaczenie w zapobieganiu nowotworom, zwłaszcza jelita grubego.

Wśród najcenniejszych składników nektaru kokosowego znajduje się również inozytol. Jest to białko o pozytywnym wpływie na układ nerwowy. Z tego powodu aminos kokosowy powinien być włączony do codziennego żywienia przez osoby cierpiące na zaburzenia nastroju oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje również korzystne działanie , które wspomaga leczenie zespołu policystycznych jajników.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera dodatku klasycznego cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób celiaków.W przeciwieństwie do sosu sojowego, który w wersji dostępnej w naszych sklepach zazwyczaj zawiera sztuczne chemiczne dodatki i polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy mieć pewność, że spożywamy to, co dla naszego organizmu najlepsze.